Το SEO ή Search Engine Optimization είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς όρους του digital marketing και αποτελεί επίσης ένα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προώθησης μιας ιστοσελίδας.

Είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας με σκοπό την κατάταξή της σε υψηλότερες θέσεις, των μηχανών αναζήτησης, όπως η Google.

Πρόκειται στην ουσία για ένα σύνολο ενεργειών που πραγματοποιούνται είτε μέσα στο περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είτε έξω από αυτό. Βασικό σκοπό αποτελεί να φέρουμε την ιστοσελίδα μας όσο πιο ψηλά γίνεται στην κατάταξη των οργανικών αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Με απλά λόγια ....

Ο ευκολότερος τρόπος αναζήτησης μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος είναι μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Οι χρήστες του Διαδικτύου αναζητούν οτιδήποτε τους ενδιαφέρει χρησιμοποιώντας όρους αναζήτησης που ονομάζονται λέξεις-κλειδιά (key-word) και τα αποτελέσματα αναζήτησης τους οδηγούν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Τι ρόλο παίζουν οι μηχανές αναζήτησης στο SEO της ιστοσελίδας;

Οι μηχανές αναζήτησης κατηγοριοποιούν τις διάφορες ιστοσελίδες, ανάλογα με τη λέξη  ή φράση. Αυτές μπορεί να είναι το όνομα μιας εταιρείας, η κατηγορία υπηρεσιών, κάποιο συγκεκριμένο προϊόν κ.τ.λ. Η ταξινόμηση των σελίδων γίνεται με τη βοήθεια πολύπλοκων αλγορίθμων που λαμβάνουν δεκάδες παράγοντες υπόψιν τους.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε σελίδες (ανά 10 αποτελέσματα) και ο χρήστης συνήθως διαβάζει την πρώτη, τη δεύτερη ή και την τρίτη σελίδα, επιλέγοντας ποια ιστοσελίδα να επισκευθεί.

Είναι επομένως σαφές ότι η βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας στην αναζήτηση των μηχανών συνεπάγεται κίνηση, με όλα τα σημαντικά εμπορικά πλεονεκτήματα που ακολουθούν (αναγνωρισιμότητα, πωλήσεις, κέρδη).

Τι σηματοδοτεί για εμάς

Η ιστοσελίδα της επιχείρησής σας είναι η εικόνα σας στο διαδίκτυο και στους πιθανούς πελάτες σας. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τύπο της επωνυμίας, ένας πρόχειρος σχεδιασμένος ιστότοπος δημιουργεί μια κακή εικόνα για την επιχείρηση και τις υπηρεσίες σας.

Γιατί να μας επιλέξετε;

Προσόντα μας είναι η πολυετής μας παρουσία στο χώρο και η άμεση επικοινωνία με τους πελάτες μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας και να παραδίδουμε έργα υψηλών προδιαγραφών, σε ανταγωνιστικές τιμές.

Προσφέρουμε υψηλής ποιότητας κατασκευή ιστοσελίδων με δυνατότητα τεχνολογικών αναβαθμίσεων. Δημιουργούμε σε στενή συνεργασία μαζί σας, έναν Επαγγελματικό ή Προσωπικό Δυναμικό Ιστότοπο με φιλικό περιβάλλον διαχείρισης χωρίς την ανάγκη για συγκεκριμένες γνώσεις (CMS).

Ένα έργο που έχει δομηθεί σωστά, είναι εύκολο να “εκμεταλλευτεί” στο έπακρο τους αλγορίθμους των μηχανών αναζήτησης και να ιεραρχηθεί υψηλότερα. Οι μηχανές αναζητούν συνεχώς σελίδες σχεδιασμένες με τις τελευταίες τεχνολογίες και που πειθαρχούν στους κανονισμούς τους. 

Με ένα απλό παράδειγμα: 

Έχεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα E-Shop που διαθέτει π.χ. ανταλλακτικά. Σκοπός των SEO που πραγματοποιούμε, είναι όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί τη λέξη “ανταλλακτικά” (keyword=λέξη κλειδί) σε μια μηχανή αναζήτησης (Google, Bing, Yahoo), η σελίδα σου να βρίσκεται όσο πιο ψηλά γίνεται στα Search Engine Results Pages (SERPs).

Εν συντομία … ΝΑΙ.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το Click Through Rate (CTR), το ποσοστό δηλαδή των αποτελεσμάτων που click-άρονται ανήκει κατά >90% στις καταχωρήσεις της πρώτης σελίδας (στοιχεία Δεκεμβρίου 2020) και λιγότερο από 10% των χρηστών προχωρά στις επόμενες σελίδες.

Την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα φυσικά παρουσιάζουν οι 3 κυρίως πρώτες θέσεις.

 

On-Page Optimisation

Περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που γίνονται μέσα στην ιστοσελίδα, ώστε να γίνει πιο αναγνωρίσιμη  και φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης αλλά και στους αναγνώστες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα της εσωτερικής βελτιστοποίησης της ιστοσελίδα μας. 

Off-Page Optimisation

Aναφέρεται σε όλες τις εργασίες που πρέπει να κάνετε εκτός της ιστοσελίδας σας, ώστε αυτή να βρεθεί σε υψηλότερη θέση στις μηχανές αναζήτησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για δράσεις που κάνετε προκειμένου να προωθήσετε τη σελίδα σας και το περιεχόμενο της στο διαδίκτυο. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα είδος διαφήμισης για τον ιστότοπο σας.

 

Για να μιλήσουμε τεχνικά .. και με αριθμούς

Με περισσότερες από 600 επικαιροποιήσεις των αλγορίθμων της Google (και άλλες τόσες των υπολοίπων μηχανών αναζήτησης) ανά έτος και περισσότερους από 200 ranking factors που λαμβάνονται υπόψη για να επιτευχθεί η συνολική αξιολόγηση της ποιότητας (page rank) μιας ιστοσελίδας, συνιστάται η αξιολόγηση, η διαχείριση και ο στρατηγικός σχεδιασμός ενεργειών SEO από εξειδικευμένο προσωπικό.

Με τον συνολικό αριθμό των ενεργών websites να ξεπερνά πλέον τα 200 εκατομμύρια και έχοντας ως δεδομένη την επιθυμία των περισσοτέρων να βρίσκονται στην πρώτη σελίδα (πρώτες δέκα θέσεις των αναζητήσεων) της Google, είναι και πρακτικά αδύνατο να βρίσκονται όλοι εκεί! 

Δυστυχώς στην περίπτωση που αφορά το SEO απαιτείται κόπος (τεχνικές γνώσεις, εργατο-ώρες) δίχως να εξαιρείται και ο τρόπος (τεχνογνωσία, εμπειρία, στρατηγική αντίληψη). Το SEO είναι εργαλείο οργανικό και ως τέτοιο χρειάζεται χρόνος για να… αποδώσει καρπούς στο traffic μιας ιστοσελίδας.

SEO Ιστοσελίδας;

Για μια ιστοσελίδα που μόλις κατασκευάστηκε, ένας χρόνος τουλάχιστον 6-12 μηνών (αρκετές φορές και παραπάνω ανάλογα με την αγορά στόχο και τον ανταγωνισμό) είναι απαραίτητος για να αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα.

Στις πιο σπάνιες περιπτώσεις που η ιστοσελίδα μας είναι ήδη authoritative και το domain αρκετά aged, τότε και τα αποτελέσματα έρχονται πολύ γρηγορότερα.